Lite mysigt med frukost på sängen faktiskt...

img_0322 (MMS)

Lite mysigt med frukost på sängen faktiskt! :-)  Återkommer med uppdatering om hur jag mår och vidare insattser lite senare.


Inlagd

Blodtrycket fortsatte vara dåligt så läkaren beslutade sig för att lägga in mig. Vi har idag fått göra ett ultraljud, vilket va så sjuk häftigt så här sent i graviditeten. Man såg typ allt, varje finger och varje tå. Till och med bebisens näsborrar! Bebisen låg med benen uppdragna över magen så vilket kön den har får förbli en överraskning även om jag vid ett tillfälle väldigt snabbt tyckte mig se något där, men man letade kanske för noga. ;) 
Efter en intimare undersökning så konstaterades att jag inte längre har någon slempropp! Om jag haft någon så har jag ingen aning om när den släppte men det är ju ett tecken på att något är på gång i sig. Hon (läkaren) undersökte även livmodertappen med fingrarna och konstaterade att det är pågång. Hon sa att på en skala från 1-10 då 10 är krystvärkar har jag kommit till 3 på en "förlossnings-skala". Allt känns så mycket lättare nu när jag vet att det är på gång, frågan är bara om bebisen tänker titta ut i år eller nästa? Tre dagar kvar på året...


Inte helt oväntat med tanke på hur föttern...

img_0309 (MMS)

Inte helt oväntat med tanke på hur fötterna sett ut så blev det en tur upp på förlossningen. CTG-kurva gjort samt tagit blodprover och mitt stackars blodtryck... Nu väntar vi på läkare.


Upp och iväg

Uppe med tuppen idag med, ska iväg på BM-besök nu. Räknar lite halvt med en tur till förlossningen också med tanke på hur fötterna sett ut... Håll tummarna för oss!

*TUT TUT*

Lite humor

Efter att vi va och bekräftade faderskapet för Markus så skojade han såklart lite om det hela, seriös som han alltid är, och sa att han skulle bli bra förvånad om bebisen var svart! Det för inte helt otippat mina tankar till detta:


Jag va sugen på apelsin så jag fick "lite"...

img_0320 (MMS)

Jag va sugen på apelsin så jag fick "lite" av min man :-)


Magen vecka 39

Länge sen jag la upp en bild där man ser magen nu. Vem vet, detta kanske blir den sista? =)


En aning svullen...

Fötterna är riktigt illa nu. Tidvis har jag ingen känsel i dom och övrig tid har jag ständig värk upp över knäna. Jag vill inte ens veta vad mitt blodtryck låg på igår när de såg ut så här:I "vanliga fall" ser man hela tatueringen uppefrån...

Vecka 39

www.libero.se
Barnet:

Hjässbjudning

De allra flesta små har nu huvudet nedåt och hakan in mot bröstet. Det läget kallas kron- eller hjässbjudning, och är den vanligaste förlossningspositionen.

Vid det här laget är det lite lugnare i magen. För det första har hon eller han inte mycket plats att röra sig på. Rörelserna känns mer som knuffar eller stötar nu. För det andra sover bebisen mer för att samla kraft inför förlossningen.Mamman:

Låt förlossningen börja snart

Sover du oroligt och vaknar ofta? Det gör de flesta kvinnor mot slutet. Det sägs att det är kroppens sätt att förbereda sig på vad som komma skall – en bebis som vill äta dag som natt.

Hur man känner sig de sista veckorna är individuellt. En del kvinnor känner sig nere, börjar grubbla, lider av humörsvängningar och är allmänt rätt svajiga. Andra kvinnor får världens energikick och börjar storstäda, baka och/eller laga massor av mat. Det kan vara den där bobyggarinstinkten som slår till; att allt ska vara i ordning när bebisen kommer.www.alltforforaldrar.se

Barnet
Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.
Vikt: 3 450 gram.

Mamma
Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!
Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Pappa/partner
Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem.


Hos barnmorskan/kontroller

Nu kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Idag förs journalen elektroniskt, så det enda ni behöver tänka på att ta med i pappersform är blodgrupperingskortet.
Snart natti natti

Årets julafton är avklarad, en mycket lyckad sådan här! =)

Den har firats i lugn och ro, skönt! Markus bror är ju som sagt här och vi har myst hela dagen. Efter Kalle Anka så lagade vi mat tillsammans och sen öppnade vi julklappar, de från Stockholm hade kommit med posten och Viktor hade med sig från Västkusten, så vi hade att göra! Bästa julklappen iår var en stavmixer, perfekt nu till att bebisen kommer! =D

Nu är i alla fall allt undandiskat och bortstuvat i köket, funderar på en varmdusch innan jag myser ner mig i soffan med pojkarna en stund innan sängen kallar... Jag hoppas alla har haft en bra julafton med massa god mat och att ni fått fina julklappar! <3

God jul på er alla!

img_0314 (MMS)

God jul på er alla!


I brist på plats i kylen kan man passa på ...

img_0315 (MMS)

I brist på plats i kylen kan man passa på att skotta på balkongen ;-)


Dagen

Blodtrycket va ju inte helt oväntat riktigt dåligt, sämre än nånsin faktiskt. Efter lite klämma på och lyssna på hjärtat hos BM, och konstaterad äggvita i urinen skickades vi vidare till förlossningen. Svågern som var påväg ner för att fira jul med oss hämtades upp vid tåget och sen åkte vi till sjukhuset. Där fick vi vänta ett tag på rum, främst nog då jag i nuläget behöver eget rum med mina bakterier. Dagen bjöd på bra barnmorskor och den bra läkaren som jag träffat tidigare (har även träffat två idioter där). Blodtrycket höll i sig, vi gjorde en CTG-kurva som såg fin ut med fina sammandragningar =) och så tog dom tox-prover. Blodtrycket efter detta gick ner en aning, blodproverna visade inget och äggvitan hade "försvunnit", så jag fick åka hem! Skönt!!! Nästa BM-besök är på torsdag, även kurens sista dag. Jag sa till dom att jag pallar inte med en kur till efter den här, för jag mår så illa av de höga doserna som jag känner inte ens hjälper. Jag har ätit i ca 6 veckor nu. Läkaren förstod det mycket väl. Vill dom lägga in mig så kommer jag insistera på att bli igångsatt. Det kan inte vara rimligt att man ska behöva åka fram och tillbaka på detta sätt, ligga inne en natt för att sen bli skickad tillbaka mer eller mindre på en gång. Jag skojade med en barnmorska på förlossningen och sa att vi ses väl på torsdag efter mitt BM-besök på mödravården då vi numera räknar med att bli vidareskickade i samband med besöken då. Hon skrattade lite nervöst...

Något på gång?

Sent igår blev förvärkarna intensivare, och dom gick inte över i duschen vilket "falska värkar" ska göra. Dock är de väldigt oregelbundna i hur ofta de kommer och hur intensiva de är.

Vi åker till BM-mottagningen nu, skönt att få kolla med henne vad det innebär samt kolla blodtrycket. Håll tummarna för oss! =)


Förklaring

Många har undrat kring mitt *TUT TUT*

Det står för "Tuta och kör", att det inte är långt kvar av graviditeten och ett sätt för mig och andra att peppa mig när det är lite extra jobbigt nu med sjukhusbesök och medicineringar hit och dit som inte vill bita.


*TUT TUT* =)


Galet sugen

Jag blev så galet sugen på färska jordgubbar, helt fel årstid... =(


MUMS!


Ingen bebis än

Det ligger kvar där inne än så länge, BM-besök imorgon samt torsdag. Det jag ska ta upp är hur dåligt jag mår av antibiotikan jag äter just nu. En vanlig dos är 200 mg 2 gånger om dagen i fem dagar. Jag tar 400 mg 3 gånger om dagen i sju dagar och jag mår så galet illa, magen är paj och jag är såååå trött. Det kan ju också bero på att jag är uppe och går varje timme minst på natten p.g.a. förvärkarna... Jag ska fråga om dom inte kan sätta igång mig ifall bakterierna inte är borta efter den här kuren, för jag orkar inte med en sån här kur till. Efter förlossningen har vi ju lite andra behandlingsmöjligheter, även om risken finns att jag inte kan amma men jag måste ju orka samt bli frisk!

Efter att ha pratat med Janine om hur värkarna känns så kom vi fram till att det nog inte är så långt kvar i alla fall. Hoppas hoppas! =)

*TUT TUT*

Vecka 38

Barnet:

Barnet bestämmer allt

I flera veckor har din bebis utveckling mest handlat om förbättringar av organens funktioner, inte någon uppbyggnad av dem. Hjärnan och nervsystemet utvecklas fortfarande och fungerar bättre för varje dag, och kommer att fortsätta att utvecklas långt efter det att bebisen är född. Ja, faktiskt ända upp till sena tonåren.

Nu betraktas barnet som fullgånget. När är det dags att föda, då? Du kan önska i morgon, men det är barnet som alldeles på egen hand bestämmer det. Forskning visar att våra gener avgör hur länge vi stannar i livmodern. Barnet har det programmerat i sig, från arvet från dig och från pappan. Det finns inte mycket du kan göra åt saken, förutom att vänta.Mamman:

Svårt att sova

När barnets huvud eller rumpa har fixerats blir det ofta lättare att andas, men du får mer tyngd på magens nedre del. Du kan känna hur det sticker till när bebisens huvud stöter emot bäckenbotten.

Nu är det riktigt svårt att hitta en bekväm sovställning. I ärlighetens namn är det svårt att hitta en bekväm ställning om du så än ligger, sitter eller står, men det är snart över. Snart är din bebis här.

Försök att inte bli irriterad på omgivningen som frågar om du har gått över tiden eftersom du är så stor ("Tack, det kändes toppen att höra") eller varför du inte har fött än ("Det kan väl du berätta för mig?”). Försök att inte bry dig. Planera istället in saker att se fram emot, om du orkar. Gå på bio, färga ögonfransarna, gå till frisören, ta en promenad i friska luften, ät middag med dina vänner, njut av lugnet före stormen.

Visserligen kan det dröja upp till fyra veckor innan förlossningen, men förlossningen kan starta när som helst nu. Så nu några ord, om just att föda. Kom ihåg att din kropp är skapt för att föda. Möt den första värken med tillit och fokusera på din uppgift. Du kan det här. Du har något stort och fantastiskt att se fram emot. En föda är en sak. Men det är först efteråt, när er son eller dotter äntligen finns hos er, som det riktigt stora äventyret börjar! Då är ni föräldrar! Lycka till!


Jobbig vecka

Den här veckan har inget gått rätt... Svullnaden har gått upp något enormt och med det mitt blodtryck som varit högt sedan v 31 då dom började speckulera i havandeskapsförgiftning då jag visar flera andra symptom på det. Nu är jag så svullen att jag vill gråta när jag ska gå på fötterna eller använda händerna, men man måste ju.

Torsdagen och fredagen spenderades inlagt på förlossningen för övervakning, blodtrycket hade kommit upp i 154/108 som högst. Man ska absolut inte vara över 140/90! Jag mådde lite sådär, kände inte direkt av det fysiskt mer än svullnaden men psykiskt kändes det som att jag skulle gå sönder. Jag har egentligen inte mått bra alls under graviditeten, först det konstanta illamåendet då jag kräktes och inte kunde gå upp i vikt utan faktiskt gick ner. Detta fram till v 17. Från v 11 fick jag problem med ischias och snabbt därefter väldiga foglossningsbesvär som bara blivit värre och värre för varje vecka och så som sagt blodtrycket och havandeskapsförgiftnings-spekulationerna från v 31.

Vecka 38 idag, en jävla massa *TUT TUT TUT*


Kämpar på

Idag va det åter igen dags för återbesök hos BM, det gick inge vidare... Både blodtryck och urinet har blivit sämre, och jag har blivit mer svullen. Urinen har skickats på odling igen, och beroende på det så avgör dom (BM, läkaren på BM-mottagningen och förlossningsläkaren) vad som ska göras. Jag börjar tröttna lite på det här! Jag är inte särskillt rädd eller orolig, för jag vet att dom har stenkoll på mig och om det blir farligt för mig eller bebisen så sätter dom igång mig för att kunna behandla mig med mer aggresiva mediciner. Men det är galet tröttsamt!

Extra *TUT TUT*


Idag har vi haft en riktig mys-dag! Fina D...

img_0305 (MMS)

Idag har vi haft en riktig mys-dag! Fina Dennis kom hit på lunch sen fikade vi och spelade lite Super Mario Wii. Efter det åkte vi ut till Amiralen och köpte oss vår julgran. Lämnade av Dennis hemma hos sig på väg tillbaka sen åkte vi hem, drack julmust och klädde vår första gemensamma julgran. Åh så gott det luktar här hemma nu! :-)


Vecka 37

Barnet:

Större och större

Nu samlar barnet näring som behövs under förlossningen. Hon eller han drar in fostervatten i lungorna och pressar ut det igen, om och om igen. Det sista av det här vattnet pressas ut vid förlossningen.Mamman:

Dags att ladda med kolhydrater.

Du känner förmodligen värkar oftare och starkare. Det är ingenting att oroa dig över. Se det som en väckarklocka: Nu är det dags att ladda med kolhydrater, som pasta och bröd.

När förlossningen börjar kommer du att bränna cirka 500 kalorier i timmen. Att föda barn är som att springa ett maraton, och det är bra om du är förberedd. Vila mycket, ät ordentligt och ladda upp med kolhydrater så går det bättre.


Underbara lördag

Idag får vi finbesök från Malmö, Maria och hennes pojkvän kommer påp besök över dagen. Åh så jag saknat henne, har inte träffat henne sen jag va i v 11 kom vi fram till! Så snart ska jag börja med lunchen, köttfärssås beställt!

Idag går vi även in i v 37, vilket räknas som fullgånget. Men det förtjänar ett eget inlägg! =)

Premiär

Markus har länge pratat om att han är så sugen på julskinka. Jag har varit bestämd, ingen skinka innan jag får gran. Idag gav jag lite halv med mig och så köpte vi en fin bit! Dock färdigkokt då jag inte känner att jag orkar med något större projekt i köket.Så här blev resultatet, och den blev såååååå god! =)Den klassiska skinksmörgåsen avnjöts som kvällsfika tillsammans med ett glas julmust! =)

Så nu har Markus fått sin julskinka, nu fattas bara julgranen! Den ska vi köpa på söndag. =D
Lite tidigt kan tyckas, men vi kan ju skylla på att vi inte vet hur det blir med bebisen och ev. igångsättning så vi kan ju därför förlänga julen... ;)

JulpysselDet finns även så jag kan göra en till bebisen om den kommer innan granen ryker =)


10 december

Två veckor till julafton! <3

Markus min lilla fina ligger fortfarande och sover, det behöver han nog. Han kom hem igår eftermiddag, en myskväll på soffan väntade i lugn och ro. Så skönt att ha honom hemma igen, och nu är han julledig fram till den 17 januari åtminstonde. Kan bli längre, om bebisen trivs allt för bra i magen. Vi har i alla fram kommit fram till att nästa gång han går till jobbet så kommer det ligga en liten bebis och sova i vaggan bredvid sängen, vår bebis... =) Att man kan längta så, helt galet!

På agendan idag står ett och annat, viktigast av allt är att vi ska upp på familjerätten och bekräfta faderskapet. Så skönt att man kan göra det innan bebisen kommer, för man kommer ju ha ett och annat att göra/tänka på med en nyfödd ändå. Mellan en månad innan och en månad efter BF ska det göras här.
Sen ska vi försöka städa undan lite, golven behöver tas i alla fall. Vi får ju fin-främmande imorgon från Malmö! <3

Ny design

Ett stort tack till min fina kusin Johanna som har fixat en ny fin design till mig blogg. <3

Mår inge vidare...

Va hos barnmorskan imorse, det gick väl lite sådär... Blodtrycket har gått upp yttligare och jag har blivit extremt svullen. Sen senaste BM-tiden har jag gått upp 5 kg (och innan 4 totalt under hela graviditeten) och då har jag knappt kunnat äta pga de mediciner jag fått och att de fått mig att må så illa så jag vet att det inte är pga något sånt. BM sa att det syns att det är pga svullnaden. *suck* 5 kg vatten i kroppen, inte konstigt att man är trött!!! BM rekommender att jag ska kontakta arbetsterpeuten om att få skenor till händerna för att minska svullnaden...
Det positiva var äggvitan och mitt hb-värde som håller sig på höga 130! =)

Den onda cirkeln fortsätter, inget går att direkt fastställas utan vi får fortsätta utgå ifrån att det är så och ha täta kontroller. Nästa BM-tid är på tisdag, om fem dagar. Normalt i nuläget är var fjortonde dag...


One of those days...

Seg dag idag också, har inte fått speciellt mycket gjort... Har lyckats plocka med lite ren tvätt och provat på var bebisens saker ska förvaras. Har en och annan sak som ska på plats nu, gärna innan bebisen kommer så vi bara kan njuta av den sen när den kommer och inte behöva städa...

Tog sista tabletten av den här antibiotika-kuren imorse, är inte alls bra än. BM-besök imorgon bitti för nya prover och så blir det väl en ny kur skulle jag tro... Suck va trött jag börjar bli på det här, vill bli frisk ju. Min rädsla just nu är att jag kommer fortsätta bli trött och dålig i samma takt, att läkarna inget kan göra och att jag inte kommer ha någon energi till förlossningen. Jag vill verkligen inte snittas!

*Tut tut*

Fick RIKTIGA pepparkakor i brevlådan igår,...

img_0304 (MMS)

Fick RIKTIGA pepparkakor i brevlådan igår, gjorda på farmors recept och kavlade av mamma. Änglar, jag älskar änglar! Ingen kan kavla pepparkakor som min mamma, verkligen lövtunna. Och att hon sen kommer på att skicka på Posten, tack så mycket! Passar på att unna mig ett par till kaffet nu. :-)


8de december

En månad till BF idag!

När tror ni bebisen kommer? Dags att börja tippa! =)

Kärlek


Snart kommer du till oss! <3


Fina presenter

Jocke och Maria kom förbi på adventsfika i söndags och hade med sig jätte-fina baby-kläder från Baby Gap som dom köpte när dom va i USA nyligen:

 Munktröja och kryp-byxor (vaderade vid knäna) i fleece

  Söt body med snögubbe på magen

Tack för fina presenter och trevligt sällskap! <3

Min finaste <3

Markus är så fin, dock lite orolig av sig. Det är i och för sig väldigt förståligt efter förra veckan och då han denna vecka är bortrest i jobbet. Han ringde för en stund sen och frågade om jag hade ringt och om allt va bra. Han hade ett missat samtal från dolt nummer och hans enda tanke va att det va förlossningen som ringt och skulle meddela att det va dags. Han är verkligen skit-rädd att bebisen ska komma innan han kommer hem torsdag kväll!<3


Sammandragningar

Mina sammandragningar har det senaste dygnet, egentligen främst idag ändrat karaktär nästan helt. Bara ett fåtal känns endast som "spänningar" i livmodern, de övriga är intensiva och gör ont. Vissa börjar med mensvärkskänsla i svanken som gör ondare och ondare, och i takt med att de gör ondare så sprider de sig framåt längst sidorna och ut över hela livmodern på framsidan. Känns mer och mer som att bebisen kommer komma av sig själv innan BF om knappt fem veckor (8/1).

Eller vad säger ni som fött barn? Låter det som att det är på gång?


Drömmar

Jag drömmer mycket om förlossningen nu, okej mer att det sätter igång än själva förlossningsdelen. Jag drömmer att vattnet går, värkarna kommer igång eller att jag får en blödning. Som i alla drömmar så händer det något oväntat, en dröm va lite extra knäpp; istället för att man skulle ringa in till förlossningen och meddela att man kommer in så skulle man ringa radiostationen Bandit (min favorit) och först vinna en musiktävling innan man ens fick komma in. Helt galet!

Jag undrar lite om det inte är dags för bebisen att komma ut snart, med alla dessa förberedande drömmar med olika senarion samt hur "trycket" i magen har förändrats det senaste dygnet men främst över natten. Jag har en så pressande känsla mot tarmen neråt, inte sparkar utan mer huvudet som arbetar. Sammandragningarna blir längre och dom känns väldigt annorlunda.

Vem vet, vi kanske är föräldrar tidigare än beräknat och kanske till och med innan jul?! =)

Jäkla skit-vecka

Blogg-torka denna vecka, detta för att jag mått skit. Både psykiskt och fysiskt. Massa har hänt i min kropp, det bildar en ond cirkel som försvåras av att jag är gravid och inte kan ta vilken antibiotika som helst. Det är inget som påverkar bebisen, och det är inte farligt för mig i nuläget. Skulle det bli det sätter dom igång mig så jag kan behandlas så det finns egentligen ingen anledning att oroa sig, bebisen är ju klar nu också.

Täta besök hos BM och på förlossningen för samtal, läkarbesök och prover. Det positiva är att vi kommer få eget rum på BB sen efter förlossningen, och det kan ju vara skönt!

Det är inte alla som har ett eget Lucia-tå...

img_0301 (MMS)

Det är inte alla som har ett eget Lucia-tåg i sovrummet som spelar Supernintendo :-)


Vecka 36

Barnet:

Precis som en nyfödd

I den här veckan har ditt barn nästan helt växt i sin skrynkliga hud. Huden är jämn och fin eftersom fettet under huden nu är fullt utvecklat. Ansiktet är lite rundare och huvudets diameter är 90 millimeter.

Barnet kan få hicka då och då. Det beror på all andningsträning som pågår som en förberedelse för livet utanför magen.

Nu kan ditt barn göra allt som en nyfödd kan.

Hon eller han har sjunkit ned ännu längre i ditt bäcken. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. Bara ett fåtal ligger med rumpan först. Om så är fallet är det nu dags att försöka vända barnet.Mamman:

Bara en månad kvar!

Din livmoder når förmodligen upp till revbenen.

Runt vecka 32–34 kommer din barnmorska eller läkare att känna på magen för att avgöra hur barnet ligger därinne. Det här kan ha ändrats många gånger under graviditeten. Vid vecka 34–36 lägger sig barnet vanligtvis i rätt läge och håller sig där.

Har du sett om din mage har sjunkit något? Har magen blivit lägre? Du kanske får lite lättare att andas.

Även om det är lättare att andas är det inte ovanligt att du känner dig lite ledsen och irriterad nu. Du sover förmodligen dåligt, har ont i ryggen, känner dig stor, blir andfådd av ingenting och svettas mer än vanligt. Allt det här är normalt, även om det inte är någon direkt tröst. Nu pratar vi om något gladare i stället. Hur vet man att förlossningen har börjat?

Du har kanske redan har känt av förvärkarna? (Riktiga värkar kommer mer regelbundet och blir starkare och starkare med tiden. Riktiga värkar kan inte vilas bort. De slutar inte.) Ett första tecken kan vara att du ser slemproppen, som består av geléliknande slem som har täckt livmoderhalsen under de senaste nio månaderna. Det kan fortfarande dröja innan förlossningen börjar – men det är ett tecken.


RSS 2.0