Vecka 40

Barnet:

Inget är som väntans tider

Cirka 50-52 cm och 3.5-4 kg. Bebisen fyller ut hela din mage. Allt är klart. Din bebis väntar tålmodigt på rätt tid. Förmodligen mer tålmodigt än du.



Mamman:

Beräknat förlossningsdatum

Förlossningen närmar sig, kanske har du redan fött – grattis till ditt lilla underverk! Men det är inte ovanligt att du får vänta ytterligare en vecka eller två på din bebis. Så många som 92 procent av alla barn som föds i Sverige gör det mellan vecka 37 och 42. Cirka 4 procent föds före vecka 38.

Även om du verkligen hoppas att bebisen ska komma nu, bara vill att graviditeten ska vara över, så är det allra bästa, både för dig och bebisen, att kroppen hinner mogna fullt ut innan de första värkarna kommer. Livmodertappen skall mjukas upp, förvärkarna hjälper till med det, och dina bäckenfogar hinner också mjukna lite till.

En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Antagligen beror det på att nivåerna av hormonet prostaglandin ökar och påverkar tarmen att tömma sig, något som är helt ändamålsenligt inför förlossningen. Så kass mage kan vara ett tecken på att förlossningen är nära.

Källa: www.libero.se




Barnet
Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten. Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

Mamma
Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 fullgångna veckor + 0 dagar till 41 fullgångna veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Pappa/partner
Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det!


Källa: http://www.alltforforaldrar.se/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0