Biscotti

Jag är ett stort fan av dessa skorpor, förra året kom jag över ett underbart recept med ingefära och kardemumma. Godare än pepparkakor! =)
I år provar jag på två nya smaker; saffran och kanel/kardemumma.


Saffransbiscotti



Du behöver:
100 g smör
1 g saffran (två påsar)
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker
(som vanligt hoppade jag över mandeln p.g.a. allergi, samt råsockret då jag inte tycker om när det blir för sött)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Resultat:
Helt underbara, kommer göras om!!!



Kanel- och kardemummabiscotti



Du behöver:
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
7 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk kanel
1 msk malen kardemumma
100 g grovhackad mandel
(jag hoppar även här över mandeln)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker krämigt med elvispens degkrokar. Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl. Blanda mjölet med de övriga torra ingredienserna i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen lite i sänder till äggblandningen och arbeta väl med elvispen. Rör ner mandelhacket.

2. Rulla en boll av degen och dela den i två delar som du rullar till två rullar, ca 25 cm långa (går bäst på lätt mjölat underlag). Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem med sidan av handen till två rektanglar, ca 10 cm breda och 1 1/2 cm höga. Grädda i 12-15 minuter.

3. Ta ut och låt svalna lite, skär sedan 1 cm breda snittar diagonalt över "limporna". Lägg dem på ugnsgaller med snittsidan upp och grädda ca 12 minuter till. Låt svalna.

Resultat:
Jag vet inte om det är min elvisp som är riktigt dålig, men jag fick inte ihop degen alls... Att degen blev så dålig resulterade i en ojämn gräddning, dom blev inte torra i mitten. =( Sen gillar jag inte att baka med "osmällt" smör. Nästa gång blir det det tidigare receptet fast att jag byter ut kryddorna, även om jag skulle vilja ha en större mängd kryddor då de smakade gott men inte tillräckligt.



Bilder och recept från www.recept.nu


På väg in i ugnen för sista "gräddningen" ...

img_0297 (MMS)

På väg in i ugnen för sista "gräddningen" samt torkning, saffransbiscotti! Behöver jag informera om hur gott det luktar? :-)


Vecka 35

Barnet:

Barnets hjärta slår cirka 120–160 slag i minuten.

Nu börjar det bli trångt, och därför håller sig barnet mer stilla än tidigare. Dessutom har ditt barn kanske vänt sig så att huvudet pekar nedåt, redo för förlossningen. Som om inte det vore nog så lägger barnet på sig mellan 25 och 30 gram per dag. Hon eller han har inte lika mycket plats som tidigare.



Mamman:

Hud som kliar, armar som krymper

En del kvinnor får en hemsk klåda, särskilt på magen, i handflatorna och på fotsulorna. Du kan lindra klådan genom att smörja in dig med fuktkräm och borsta med en mjuk babyborste där det kliar som värst. Berätta för barnmorskan eller läkaren om du lider av klåda.

Du känner dig säkert tung och klumpig. Du blir förmodligen lätt irriterad. Din mage är ofta i vägen, och armarna känns för korta.

Det går inte att hitta en bekväm sovställning. Det enda du kan göra är att sova på sidan. Vissa strategiskt utplacerade kuddar kan också hjälpa.

Nu är det inte fel att byta skor med snörning, som gympaskor, mot skor du inte behöver knyta. Inga klackar är modellen. Högklackat och platåskor är visserligen snyggt, men nu behöver du stabilitet. Fotmassage är alltid välkommet. Be din partner att massera dig. På en gång.



Allt för föräldrar berättar denna vecka att bebisen sväljer fostervatten för att träna matsmältningen och att den innan skrynkliga huden nu rätar ut sig. Navelsträngen är ca 50 cm lång och tjock som en tumme. Dom beräknar att man bör ha gått upp minst 11-13 kg och att mamman nu kan få svårt att andas i och med att bebisen tar så stor plats. Magen står som högst nu och ska börja sjunka ner.


Hej mitt vinterland! Snön fick visst ligga...

img_0295 (MMS)

Hej mitt vinterland! Snön fick visst ligga kvar, julkänslan ökar. :-)


Mums!!

img_0294 (MMS)

Mums!!


Tjuvstartat! ;-) Lite snö fick vi inatt oc...

img_0293 (MMS)

Tjuvstartat! ;-) Lite snö fick vi inatt också men den ligger nog inte kvar så länge...


24 november

En månad kvar till julafton! =)



Nu, lunch!

Jullängtan

Jag längtar så det inte bara kliar i fingrarna utan i hela kroppen, jag vill julpynta lägenheten. Enligt tradition ska man ju pynta i helgen, lördag eller söndag? Det måste ju vara lördag så det är klart på första advent. Jag vill NU! Inte många dagar kvar, jag vet... Men när man är som en femåring som bara VILL VILL VILL och knappt kan tänka på annat än att få smycka ut lägenheten och baka så att det luktar som tomten spytt inne så är ett par dagar en evighet! Blir nog lite smygstart torsdag eller fredag, jag kan ju skylla på att jag måste prova mig fram var sakerna ska stå. ;)


Underbara barn

Jag har en nära vän som har den mest fantastiska dotter. 4 år gammal är hon, och vi har alltid varit vuxen/barn- bästisar. Sen jag blev gravid har hon funderat mycket på det där med bebisar, vad dom äter, var dom sover o.s.v. Det största mysteriet är förstås hur den skulle komma ut ur magen, en förklaring hon till en början inte alls köpte för "det går ju inte!!!!". Efter ett tag så köpte hon det, men behövde prata om det en del. Hon fick också veta att hennes kompis var född med kejsarsnitt. Det pratar hon mycket om och verkar ha accepterat alla förklaringar kring varför och så, för i söndags när hon pratade om det så sa hon konstaterande: 
- Emila va sjuk när hon föddes så hon fick komma ut genom magen. (Byter tilll ett stolt tonfall) Men jag va frisk så jag kom ut genom snippan!

Underbara unge! <3 

Vecka 34

Barnet:

Barnet är nu fullt utvecklat

Barnet är nu fullt utvecklat, och kroppen har rätt proportioner. Hon eller han börjar bli starkare, och du kan känna rörelserna mer tydligt än någonsin tidigare.

Huden är lätt pigmenterad.

Pupillerna är nu välutvecklade och kan dra ihop sig. Barnet kan se skillnad mellan natt och dag. Vissa tror till och med att barnet kan fokusera blicken.

Barnet känner igen din och din partners röst.

Mamman:

Glöm inte bäckenbotten

Har naveln vänts ut och in? Du kanske känner dig lite öm under bröstkorgen, särskilt när du andas. Det beror på att din livmoder börjar bli riktigt stor. Under en graviditet ökar livmoderns vikt minst tio gånger, och dess volym ökar minst femtio gånger. Du går fortfarande upp i vikt, runt ett halvt kilo i veckan.

OK, det är vecka 34 och "bara" sex veckor kvar. Det kan kännas som en hel evighet när du väntar och längtar efter att få din kropp tillbaka. Ibland undrar man om de kvinnor som säger "nu är det bara sex veckor kvar" någonsin varit gravida...

Glöm inte att göra övningar för att stärka bäckenbotten! Övningarna gör att du läker bättre och bygger upp musklerna igen.


A dream is a wish your heart makes

Mitt vill-ha-begär är väckt, kolla bara så fina:





Armband 699:- och örhängen 599:- från Disney Couture, finns hos Kyss Johanna.

"A dream is a wish your heart makes" är förövrigt en rad jag är riktigt sugen på att tatuera...


Slappa

Idag har varit en lugn dag, kanske mest p.g.a. en besvärlig natt. Va uppe och vandrade i ett par timmar för jag hade så ont i magen. Inge vidare... Somnade dock om ett par timmar efter att Markus gått till jobbet, gick upp framåt halv 10. Blev glatt överaskad när han kom hem på lunchen, snacka om vardagslyx! =)

Efter middagen ikväll kom Dennis hit på fika och nu spelar vi Wii och snackar skit. Tända ljus i hela lägenheten och mys på HÖG nivå. Gullig som få som han är så hade han med sig en flaska alkoholfri glögg som vi pratar om att prova ikväll. =) Åh så jag längtar efter jul!!!!!

Kvällsmys hos oss framför tvn.  :-)

img_0288 (MMS)

Kvällsmys hos oss framför tvn.  :-)


Måndag

Är så galet seg idag, och foglossningen är värre än nånsin. Dagen spenderas i sängen med Halo Wars (jag regerar!!!) varierat med fjärrkontrollen i ett "tycka-synd-om-mig-själv-mode". Hoppas på att må bättre imorgon då jag har fler recept som behöver prov-bakas. Någon som provat pepparkaksmuffinsarna än?


Pepparkaksmuffins

Du behöver:

100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk pepparkakskryddor
2 nävar mandelspån (jag avstod dock p.g.a. allergi)
1/2 dl lingonsylt (jag tog 1 dl då det blir så gott och saftigt)

Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins och 200 grader för små.

Smält smöret och tillsätt mjölken och pepparkakskryddan.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Rör ner den ljumna vätskan.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt noga i ett separat kärl och vänd ner i smeten.

Rosta 2/3 av mandeln i en torr kastrull. Blanda ner den rostade mandeln och lingonsylten i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Strö över resterande mandel.

Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter om du gör stora muffins och 12-15 minuter om du gör små. De ska inte vara kladdiga när de är klara, använd en "potatis-sticka".

Lycka till!



Muffinsarna i ugnen =)


Min pappa <3



<3 Kärlek till världens bästa pappa på fars dag! <3


Bal 2010

Så här såg vi ut igår på balen:







Det va riktigt tungt att släppa på magen måste jag säga, och kroppen va helt slut när vi kom hem eftersom det inte såg klokt ut att ha höftbältet under klänningen...
I övrigt en underbar kväll med fantastisk mat och trevligt sällskap. Det råder fotoförbud i mässen på båten där vi åt vår middag så jag kunde inte ta kort på all mat, men det serverades fyra-rätters. Som första förrätt fick vi pumpasoppa som var kryddad med vitlök och sambal olek, hur gott som helst! Till andra förrätten serverades en ravioli med kantarellstuvning (ingen favvo då jag inte tycker om svamp) och sallad. Till varmrätt fick vi helstekt vildsvin med rostade rotfrukter och sallad och till efterrätt en typ av citrus-cheesecake. Det hette något annat men det förklarar i alla fall vad det va, digetstivebotten, limekräm och marängtak. MUMS med något syrligt uppepå all denna mat för man va sååååååååå mätt! =)

Resten av korten ligger i Markus kamera, och jag vet inte var han har sladden. Om det är något att se så lägger jag upp dom senare, stackarn är lite "dagen efter" idag... ;)




Vecka 33

Som sagt så strulade Liberos hemsida igår, så jag lägger upp deras vecka 33 idag istället då den är så mycket bättre =)

Barnet:

En viktökning på nästan 250 gram i veckan!

Under de kommande fyra veckorna kommer ditt barn att växa något enormt.

Han eller hon sover mycket och eftersom det är möjligt att se att barnet andas även när det sover så vet vi att andningscentrum i hjärnan har utvecklats.

Förmågan att reglera kroppstemperaturen blir allt bättre. Ditt barn kan nu svettas, något som för tidigt födda barn inte kan göra.

Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåret börjar ramla av, även om du kan se lite hår på barnets rygg eller axlar när det är nyfött.

Runt den här tiden har vissa barn fixerats med huvudet i bäckenöppningen, klara för avfärd. Om det här är ditt andra barn kanske det inte intar det här läget förrän förlossningen börjar.




Mamman:

Magen blir lägre

Har du märkt av att magen har blivit lägre ännu? Det kanske är för tidigt, men då vet du åtminstone vad du har att se fram emot! Några veckor innan värkarna börjar, eller när värkarna precis har börjat, kanske du ser att din mage har förändrats. När barnets huvud tränger in i livmoderhalsen flyttar sig allt nedåt.
Vissa säger att det är ett mirakel. Det är lättare att andas igen! Andra hävdar bestämt att de har fått tillbaka sin midja...

Oroa dig inte om din mage inte verkar lägre. Detta inträffar inte vid varje graviditet. Det är också vanligt att barnet sjunker ned precis innan värkarna börjar, eller under värkarbetet.

Det kan vara lite obekvämt när barnets huvud når bäckenbottenmusklerna. Det är en stickande känsla. Ligg på sidan. Det hjälper till att minska trycket i bäckenet och på nerver, blodkärl och artärer i bäckenregionen.


Stress

Det blir inte så mycket bloggande idag, vi håller på göra oss färdiga för årets officersbal här. Det kanske ramlar in nåt mms-inlägg under kvällen, annars får ni hörs och se hur det va imorgon. Då ska jag också lägga upp receptet på pepparkaksmuffinsarna jag bakade häromdagen då det kommit in önskemål om det. =)


Vecka 33

Det är något fel på Liberos server, den gravidkalender jag brukar använda mig av här i bloggen, men jag läser även Allt för Föräldrars så jag publicerar den idag då vi går in i vecka 33:

Barnet
När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt: 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Förbered dig så det känns bra för dig. Kanske är det dags för förlossningsföreläsning på sjukhuset där du ska föda?


Hur grym är inte jag då?! Igår kom han hem...

img_0283 (MMS)

Hur grym är inte jag då?! Igår kom han hem till nytvättat och nystädat. Idag till nybakat och en stek i ugnen. :-) Snart kommer fin-besöket, Dennis och Malin.


Eftermiddagsfika


Ett glas julmust och nybakade pepparkaksmuffins, GE MIG JUL NU!!! =)


En rolig Facebook-status

Min svärfar bor i Brasilien så vi ses tyvärr inte så ofta. Den mesta kontakten sker över Facebook och e-mail, några korta samtal här och där. Han såg på FB idag att jag höll på baka och la upp en rolig status:


Är det en bulle i ugnen? Nej det är peppar...

img_0282 (MMS)

Är det en bulle i ugnen? Nej det är pepparkaksmuffins, lägenheten doftar underbart! :-)


Många bollar i luften

Det är lite mycket just nu, fullt upp kan man säga... Ville bara titta in och säga att jag lever och frodas, men det kan nog bli lite tyst ett par dagar till.

<3

Morgonmys

Imorse när vi vaknade innan vi gick upp så låg vi i sängen mage mot mage och bara höll om varann. Då vaknade bebisen och låg mellan oss och bara buffades. MYS! <3

Vecka 32

Barnet:

Underhudsfettet fortsätter utvecklas

Barnet övar på sin andning, och bröstet rör sig in och ut. Det kissar och dricker runt en liter fostervatten varje dygn.

Underhudsfettet fortsätter utvecklas. Barnet ökar 2 kilo under de närmaste åtta veckorna, och ansikte och kinder blir rundare.

Om du väntar en pojke är testiklarna nu redo att vandra ned i ljumskarna.



Mamman:

Foglossning

Nu har du börjat få en riktigt stor mage! Du behöver vila, nyttig mat och massor av vätska för att må bra.

Lider du av smärtor i rygg, höfter och ljumskar? Ligament och muskler blir slappare så att livmoderhalsen och vaginan ska kunna utvidga sig lättare. Det här kallas bäckenuppluckring eller foglossning och kan skilja sig mycket från en kvinna till en annan. Vissa kvinnor får ont tidigt och kan ha problem genom hela graviditeten, medan andra bara känner hur ljumskarna drar och känner sig lite stela.


Dagens shopping

 Lundmyr of Sweden-body med Gullunge-tryck på bröstet i stl 50 samt ett par byxor med en stjärna på rumpan i stl 60

 Polarn o Pyret-mössor, 20 kr/st!

 Ljuslykta, Cult Design, som står på handfatet

 Turkos tvålpump, också Cult Design. Tandborst-koppen hade vi sen tidigare

 Handfatet i hel-het =)

<3 min prins!

Min älskade pojkvän får idag en stor guldmedalj för att han helt enkelt är världens bästa pojkvän! <3



Imorse tog vi bilen och tog oss en roadtrip till glastriket och "bara tittade" i fabriksbutikerna till de stora glasbruken samt en tur till Kosta Outlet där vi passade på att köpa lite bebiskläder då de har både Polarn o Pyret och Lundmyr till outletpriser, samt min favorit Cult Design.
Att gå i affärer är det värsta Markus vet, därför får han en stor guldmedalj då han
* följde med helt utan protester
* lät mig gå och titta i min takt
* och framförallt va på gott humör hela tiden

JAG ÄLSKAR DIG!

(lägger upp bilder på inköpen senare...)

Vecka 31

Barnet:

En liten drömmare

Genom att göra ultraljudsundersökningar på barn under längre perioder har man kunnat visa att de nu drömmer när de sover. Man tror åtminstone det eftersom barnets ögon rör sig på samma sätt som en sovande vuxens.

Undrar vad de drömmer om...

Ditt barn börjar utveckla underhudsfett och huden ser mer rosa än röd ut. Barnet har förmodligen inte lagt sig i rätt läge än med huvudet nedåt, men en del barn gör det nu.



Mamman:

Vatten i hela kroppen

Känns dina ben svullna? Passar inte ringarna längre? Runt den här veckan är det inte ovanligt att du samlar på dig vatten. Kroppen har bildat så mycket som 50 % mer blod och kroppsvätskor under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av denna extravätska läcker in i dina vävnader. När din växande livmoder trycker på bäckenvenerna hindras en del av flödet till din underkropp. Det här får vätska att flöda till ben och fötter så att de svullnar. Det här är oftast inte farligt, men för att vara på den säkra sidan tar din barnmorska ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Vad ska jag göra? Sitt inte med benen i kors! Då hindrar du flödet ännu mer. Trä alla ringar på en kedja och bär dem runt halsen i stället. Drick mycket, rör på dig för att hålla igång cirkulationen och vila med benen upp!


Hemma igen

Nu har vi fått i oss lite mat här hemma, kom för en stund sedan hem från en toppenhelg på västkusten.

Nu blir det lite mys på soffan, sen en dusch och natti natti. Vi hörs mer imorgon!

RSS 2.0